1 thought on “Udviklingsplan 2010.

 1. Jette Andersen

  Visioner, står der som overskrift til et afsnit på Elstruplaugs hjemmeside, og det er godt, men er de ambitiøse nok? Er det nok at tage stilling til, hvordan den landsby skal se ud, som vi bor i nu, eller skal vi forestille os, hvem der skal bo her om 5, 10, 20 år, og hvordan vi trækker de mennesker til? Hvordan hæver vi attraktionerne, så det bliver godt at bo her – også om 30 år? Skal vi satse på nybyggeri, så meget af det gamle vil forsvinde, eller skal vi prøve at se andre muligheder for de gamle huse, der rummer landsbyens historie. Begge dele er der nok ikke mulighed for på en ø, der affolkes, og hvor der er bygget nyt overalt de seneste år og stadig modnes nye byggegrunde for at forbedre kommunens kortsigtede økonomi.
  Der er ingen tvivl om, at nybyggeri i Danmark nu og i fremtiden vil være i overensstemmelse med nye skrappe isoleringskrav, og det er godt nok – men kan de gamle huse i landsbyerne leve op til de krav? Er de små huse store nok til, at man kan isolere nedad, udad og opad – uden at rive dem helt ned først? Er der plads til 20cm (eller 50cm= 0-energi) isolering i væggene – uden, at rummene bliver for trange? Kan vi overhovedet lave vores huse om til lavenergi – eller måske ligefrem 0-energihuse? Jeg tvivler desværre. Derfor tror jeg, at vi må tænke nyt for at overleve som landsby, ellers ender det med tomme, nedslidte og usælgelige ruiner i alle landområderne. Sker det, bliver den eneste udvej at sætte en bulldozer til at jævne vores landsby med jorden. Så kan man bygge nyt, energirigtigt og moderne. De familiehistorier, der hører til vores gamle huse, forsvinder, og landsbyen mister sin opgave med at opretholde byggetraditioner og som bærer af landets historie.
  Men har vi andre muligheder? Vi kommer aldrig til at leve op til 0-energihusets standard, så måske skulle vi satse på en generel dispensation for de gamle huse, lige som for gamle biler, så energikravene sættes ned sammen med afgifterne på de varmekilder, husene bruger. Er det sandsynligt, at vi kan opnå sådan en nedsættelse? Nej, vel?
  Hvilke alternativer har vi så? Kan vi tænke energi ind i vores fremtidsvisioner for landsbyen? Har vi mulighed for at være mere eller mindre selvforsynende på energiområdet? Kan vi søge tilskud fra DK eller EU til forsøgsordninger med henblik på at blive uafhængige, hvad angår vand, spildevand, overfladevand, el og måske endda gas? Grisefarmene i vores midte kan blive et aktiv, hvis vi forstår at udnytte gyllen optimalt, nu hvor avlens størrelse ikke mere afhænger af tilstrækkelig jordtilliggende (hvis jeg har forstået det ret), og hvis vi kan minimere duften af de mange penge. Der må vi nok alle spytte i bøssen for at finansiere opgaven, men resultatet bliver også til glæde for os alle både nu og i fremtiden, hvor vores arvinger skal finde nye beboere til vores hjem. Vil man fx kunne trække rør direkte til et biogasanlæg fra staldene? Ansøgningsfristen er 15. nov. 2010.
  Uden de allervildeste ideer kommer på bordet, når vi ikke frem til de fornuftige og mulige. Jordvarme er oplagt som varmekilde, da der er åbne arealer hele vejen rundt om landsbyen. Man kan måske forstille sig at betale et årligt beløb for at trække jordvarme ud af en mark, hvad ved jeg? Varme fra vandhullerne er også en mulighed.
  Vindmøller i passende størrelser; jeg tror, der er nye møller på markedet, mindre og mere lydløse og måske også billigere, vi må undersøge det. Udlejning af jord til en mølle eller salg til en andelsforening kan være en indtægtskilde for nogle af dem, der har egnede pladser.
  Vi kan også slå os sammen og købe mindre dyrkningsegnede områder og sætte solceller op.
  Vi kan minimere vores vandafledningsafgift med pilebede og ellesumpe til det såkaldte grå spildevand på passende steder. Så får vi også lidt brænde og får hævet forskelligartetheden i biologien omkring os.
  Vi kan bruge regnvand til toiletter og bilvask. Så skal vi bare have mulighed for at samle det op et sted, hvor tyngdekraften vil være behjælpelig med transport.
  Selvfølgelig skal alt dette ikke iværksættes straks, det ville nok også blive en bekostelig affære, men vi er nødt til at gøre noget af hensyn til kommende generationer i Elstrup og Elstrupskov. Så jeg brainstormer, alt er muligt, og kun fantasien sætter grænser, som der står på vores hjemmeside. Som lille landsby i en storkommune, der kan finde på at sælge ligeså mange byggegrunde fra på en gang, som der er boliger til salg hos bare en enkelt af de største ejendomsmæglere i Sønderborg (nemlig 200), må vi slås for vores overlevelse. Der er og bliver bygget så meget nyt heromkring, at det er blevet endog meget svært at sælge de små og store, gamle (og for den sags skyld også nyere) huse, der ellers ville være ideelle for førstegangs- eller sidstegangkøbere, og det er nu engang de huse, der giver vores landsby sit særpræg, så de skal vel ikke bare rives ned?
  Jeg elsker at bo i Elstrup, men er bekymret for byens fremtid. Jeg tror ikke, at fysisk vækst vil gavne landsbyen, men det er et spørgsmål om tro; jeg mener, at der skal nye unge mennesker med børn, liv og energi til at få de gamle huse til at leve igen. DE skal få Elstrup til at gro og blomstre. Ikke tomme skaller, der står og gaber deprimerende mellem nye parcelhuse. Se, hvad mange af de unge har gjort ved deres gamle huse! Det er godt og bevarer landsbypræget. Det skal ikke kunne betale sig at sætte en bulldozer til de stemningsfyldte, historiske huse for at opføre nye vinkelrette, energirigtige boliger. Og tro mig, det bliver resultatet, hvis vi ikke bevidst sætter os for at bevare historien og historierne i den landsby, vi holder af. Vinger på møllen og oprensning af dammen er godt – det er bare ikke nok!
  Med venlig hilsen
  Jette
  Skadebjergvej 1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.